Retket

7. syyskuuta sempan syysretki suuntautui kohti Helsingin edustalla sijaitsevaa Pihlajasaarta. Vuokravene kuljetti noin 20 oppilaan innostuneen ryhmän saarelle, missä syötiin eväitä ja seikkailtiin syksyisissä merimaisemissa.
Tässä kuvia retkeltä.

Lokakuun 26. päivä semppalaiset kävivät tavan mukaan Helsingin Kirjamessuilla. Kuvia messuilta.


Vieraat

Vuosien varrella seminaarissa on ehtinyt käydä useita vieraita. suurin osa on kutsuttu paikalle, mutta osa on tullut jopa omasta kiinnostuksestaan. Tässä vieraita ja semppalaisten ajatuksia heistä.

3.5.07 Kaisa Pulakka
Myös kustannustoimittajana, luovan kirjoittamisen ohjaajana ja opettajana kunnostautunut radion kulttuuritoimittaja kertoi radiotyöstään ja elämästään kulttuurin sekatyöläisenä.

20.4.06 Kristiina Drews
Kääntäjä kertoi noin viidenkymmenen opuksen kokemuksella kääntäjän arjesta ja juhlasta. Kiinnostava keskustelu valotti kirjoittamisen ja kustannustyön kiemuroita laajemminkin.

"Kiinnostava esiintyjä, jolta opin paljon paitsi kääntäjän työstä, myös koulutuksesta ja arjesta."

"Paljon selkeästi ja energisesti esitettyä asiaa kääntäjän arjesta. Oli kiva kuulla kääntäjän näkökulmaa."

14.10.05 Heidi Vahakallio
Sanataideohjaaja esitteli semppalaisille kirjallisuuskoulutusta Nuoren Voiman liitossa ja Oriveden opistossa.

25.11.04 Seppo Puttonen
Finlandiaraatilainen ehti palkinnon jakopäivänä puhumaan Finlandian jakoperusteista ja omista finlandistisuosikeistaan. Erityisesti silmän alla oli Helena Sinervon Runoilijan talossa -elämäkerta, joka palkinnonkin nappasi.

"Raadin jäsen tuli keskustelemaan kansamme Finlandiaehdokkaista heti palkinnonjaon jälkeen! Käytiin kivasti kirja kirjalta ehdokkaat läpi, ja Puttonen oli ihan megessä."

10.5.04 Carl Gustaf Wenzel
Näyttelija esitti monologin Jan Guilloun Pahuus-romaanin mukaan.

"Iskevän monologin jälkeen tyyppi saapui vielä seuraavalla viikolla kuuntelemaan semppanörttien kilkatusta."

"Ihan selkeästi vieraistamme ykkönen, niistä vieraista, joita olen tavannut. Monologi oli todella mukaansatempaava ja kirjakin oli erinomainen. Wenzel antoi myös itsestään hirmuisen positiivisen kuvan, tosin liputan aina suomenruotsalaisten puolesta!"

18.3.04 Livia Hekanaho
Naiskirjallisuudentutkija kertoi värikkäästi queer-teemoista kirjallisuudessa ja homokulttuurin ilmenemisestä kirjallisuudessta yleensä. Aihetta tutkittiin Honoré de Balzacin Sarrasine-novellin kautta.

"Vilkas nainen, jolla oli paljon omiin kiinnostuksenkohteisiini liittyvää sanottavaa."

"Livia oli ihan huippu! Balzacin novelli analysoitiin jokaista kvanttisäijettä myöten, mutta missään vaiheessa ei ollut tylsää."

10.12.03 Jarkko Martikainen
YUP -yhtyeen laulaja kertoi lapsuudestaan DDR-ssä ja omasta kirjallisuusharrastuksestaan, joka on vaikuttanut suuresti laulutekstien syntyyn. Esimerkiksi Daniil Harms oli yksi rockarin suosikeista.

"Tiukkaa tekstiä ja kaikki asiaa. Bueno."

27.8.03 Kaari Utrio Somerniemellä
Retken kohokohta oli tunnetun romaanikirjailijan tapaaminen. Hän puhui uransa alusta, naishistorian luomisesta ja oman yrityksen perustamisesta.

"Oli ilo tavata suomalaisen naiskirjallisuuden suuri nimi omalla kotiseudullaan!"

"Utrio oli miellyttävä ja helposti lähestyttävä esiintyjä. Kertoi kustannusmaailmasta kriittisesti. Somerniemen retki oli muutenkin loistava. Varsinkin sitten, kun päästiin Pirkon mökille asti. Ihmiset olivat siinä vaiheessa juuri sopivan väsyneitä."

7.11.02 Esko Valtaoja
Megajulkisuuteen ponkaissut turkulainen puhui tieteellisen tekstin muokkaamisesta kaikille sopivaan muotoon ja tunnustautui semppalaisten edessä runoilijaksi.

"Esitelmöityään huippumielenkiintoisen kirjansa pohjalta partasuu saapui semppaan puhumaan viisaita tieteiskirjallisuudesta ja elämästä. Se oli ikimuistoinen päivä. Sci-fiä ja tiedettä tihkuva."

"Kyllin henkevä voittaakseen romaani-Finlandiankin!"

22.8.02 Pauli Hanhiniemi
Bändin keulahahmo luennoi selkein esimerkein rytmityksestä ja riimeistä lähtien rocktekstien kirjoittamisesta.

"Hänen esityksessään oli harvinaisen paljon ideaa."

"Hanhiniemi oli kiltti kun se musisoi luennoinnin lomassa. Vaikka kyllä sitä biisinteon teoriaakin olisi jaksanut kuunnella vaikka kuinka paljon. Synnynnäinen ope."

21.3.02 Sakari Katajamäki
Kirjallisuudentutkija veti analyysituokion jolla pureuduttiin novelleihin ja niiden tulkintaan.

"Kahdessa sempassa vieraillut Katajamäki opetti pikkuisen teoriaa kertojatyypeistä ja ohjasi sitten kiinnostavaa seminaaria, jossa saimme itse analysoida novelleja. Novellianalyysiä vähän harrastaneelle ykkösvuosikurssilaiselle tilaisuus oli valtavan mielenkiintoinen."

"Valmistautuessani vierailun aikoihin yliopiston kirjallisuustieteen pääsykeokeeseen, pidin luentoa ja keskustelua vähintäänkin kiehtovana."

10.1.02 & 7.3.02 Mari Raami
Venäjänkielen ja kirjallisuuden opiskelija halusi itse tutustua seminaarin toimintaan ja kertoa omasta rakkaudestaan venäläiseen ja neuvostolaiseen kirjallisuuteen alkaen lapsuuden Fedja-setä -kirjoista.

"Mari oli heti ensimmäisellä vierailullaan osa porukkaa. Yllättäen saimmekin vieraasta innokkaan ja innostavan keskustelijan useampaankin sempulaan."

23.11.01 Jukka Sarjala
Opetushallituksen pääjohtaja saapui paikalle oman autokuskinsa kuljettamana ja puhui omasta historiastaan lukijana ja kirjallisuusharrastajana.

"Pukumies kertoi sairaanloisesta bibliofiliasta ja siitä, kuinka ollakseen lahjakas, ei tarvitse oppia ennen koulua lukemaan."

Tiina Pystynen
Taidekirjailija, jonka naiivistisissa teoksissa käsitellään naiseutta kävi puhumassa oman kirjailijanuransa alkutaipaleesta ja näytti diaesityksen naisen elämästä.